روز بسیج مستضعفین واقعه ای بود که در تاریخ 5 آذر ماه 1358 بوقوع پیوست مکان وقوع در ایران ، جمهوری اسلامی ایران می باشد و رهبر این واقعه حضرت
امام خمینی(ره) می باشد.
علت وقوع واقعه نیاز جامعه به داشتن یک سازمان مردمی و فرمان امام بود این واقعه از نظر ملی و اسلامی بسیار هائز اهمیت بود و برای حفظ نظام اهمیت داشت و از نظر اسلامی باعث تحکیم اسلام و نظام شد.
خود حضرت
امام خمینی نیز وقتی شور و اشتیاق مردم را دیدند و خصوصا جوانان را که بسیار علاقه مند به شرکت در بسیج بودند و با تمام قوا سعی داشتند که با این نیروی مردمی همکاری کنند، زمینه را برای تشکیل این نیروی مردمی در سراسر کشور فراهم کردند و در واقع تفکر و اندیشه رهبر بزرگ انقلاب برای تاسیس چنین نیروی قدرتمند و عظمیی که با پشتوانه مردمی جلوی دشمن را می گرفت و در
جنگ تحمیلی نیز قدرت خود را به رخ همه جهانیان کشید، بسیار قابل تامل می باشد و جالب و ستودنی است.
پیش زمینه های بروز واقعه:
در ابتدای انقلاب شور و عشق عظیمی برای کار و خلاقیت پدیدار شد و مساجد با بسیج مردم کارهای عقب افتاده مملکت را انجام می دادند.
حضرت
امام خمینی رحمه الله علیه نیز که شور و اشتیاق همه مردم خصوصا جوانان را در زمینه های مختلف دیدند برای کاستن محرومیت ها و کمبود های قشر فقیر جامعه که در نظام پیشین از کوچکترین اهمیتی برخوردار نبودند دست به تشکیل بسیج زدند؛ بسیجی با نام بسیج مستضعفین.
امام خمینی در کتاب صحیفه نور هدف از فرمان به تشکیل بسیج مستضعفین را رفع فتنه خوانده اند.
باید ذکر کرد که مهمترین عامل برای استناد کتاب مقدس قرآن مجید می باشد که در واقع کتاب پژوهش شخصیت انسان ها و یک الگوی جامع و کامل مدیریتی در نظام مقدس اسلام است که به موضوع مشارکت، اهمیت بسیار وافری می دهد و در تمامی موارد امور انسان ها را دعوت به مشارکت کرده که با ورق زدن این کتاب شریف می توان به تک تک آیات پی برد که به مشارکت اهمیت می دهند.
اگر در شهریور 59 کشور دچار یک
جنگ تحمیلی نمی شد هرگز بسیجیان به مانند نظامیان دیگر اعم از ارتش و سپاه وارد عرصه های جنگ نمی شد.
علل و عوامل وقوع:
به دنبال پیروزی
انقلاب اسلامی ایران، دست غارتگران، استعمارگر از ایران قطع و منافع آنان به خطر افتاد، ملت شجاع و از بند دسته ایران با اتکال به خداوند متعال و یا بهره گیری از استعدادهای بالقوه خود و بهره مندی از امکانات کشور به زعامت رهبر انقلاب حضرت آیت الله خمینی رضوان ا... تعالی علیه سازندگی کشور را آغاز کرد و ضمن حفاظت و پاسداری از انقلاب با ایده بیداری ملت ها و آزادی انسان ها از بند استثمار و استعمار به ترویج اسلام ناب محمدی پرداخت و ملل دیگر دنیا نیز با الگو گرفتن از
انقلاب اسلامی ایران، پرچم مخالفت و ستیزه با حضور ابرقدرت ها وایادی آنان در ممالک خویش را افراشتند.
امام در 5 آذر 58 فرمان بسیج را صادر کردند و طی نطقی فرمودند: ما باید همه قوایمان را جمع کنیم برای نجات دادن یک کشور باید اگر مسائلی برای ما پیش بیاید هرچه هم سخت باشد تحمل کنیم... قوای خودتان را مجهز کنید و تعلیمات نظامی پیدا کنید همه جا باید اینطور باشد کشوری که 20 میلیون جوان دارد 20 میلیون بسیجی داشته باشد...
هدف از تشکیل بسیج مستضعفین ایجاد توانائی های لازم در کلیه افراد معتقد به قانون اساسی و اهداف
انقلاب اسلامی به منظور دفاع از کشور نظام جمهوری اسلامی و همچنین کمک به مردم هنگام بلایا و حوادث غیر مترقبه با هماهنگی مراجع زیر بسط می باشد.
فرایند و سیر تاریخی واقعه:
289 روز پس از پیروزی انقلاب، رهبر کبیر انقلاب با تشکیل بسیج مستضعفین به عنوان یک سازمان مردمی و شبه نظامی، یک اقدام پراهمیت مدیریتی انجام داد.
نوعا نهاد بسیج یک نهاد مردمی است برخاسته از متن و بطن جامعه و حضرت
امام خمینی رحمه ا... علیه در تاسیس و تشکیل این سازمان نگاه کاملا دموکراتیک و مردمسالارانه داشتند و پیشنهاد تاسیس این سازمان با استقبال چشمگیر تمامی
کسانی شد که هریک به نوعی به عضویت این سازمان در آمدند و تمام آنهائی که قلبشان برای این انقلاب پابرهنگان می تپید و از حیث طبقاتی می توان چنین گفت که هسته اولیه این سازمان و به عبارتی وجه غالب آن را مستضعفین تشکیل دادند.
تفکر بسیجی اگر چه ریشه واحدی بر مبنای اصول متعالی اسلام ناب محمدی صل ا... علیه وآله و سلم دارد، اما شاخه های تنومند آن گسترده اند برخلاف تصور بسیاری کوته نظران که پایان
دفاع مقدس را پایان عمر بسیج می دانستند، بسیج همچنان در صحنه است.
بسیج شجره طیبه ای است که پس از پیروزی
انقلاب اسلامی نهال آن به دست آن بزرگمرد رحیل غرس گردید و در دوران
دفاع مقدس شکوفا شد و اکنون آن نهال مبارک درخت تنومندی است.
تاثیرات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی واقعه در تاریخ اسلام یا ایران یا جهان
می توان این تاثیرات را به 11 بخش تقسیم کرد:
1- دفاع از اصول انقلاب: بسیج همواره با مجاهدتهایش توانسته دشمن را از نقشه های شیطانی اش مایوس کند.
2- اجرای طرح های ملی و فراگیر: بسیجی علاوه بر امور نظامی و دفاعی در همه زمینه های اجتماعی و اقتصادی میهن اسلامی حاضر است.
3- بسیج و حفظ استقلال و تلاش بسیج برای حفظ از تمامیت ارضی کشور چه در زمان جنگ و چه پس از آن.
4- فرهنگ، تفکر و اراده بسیجی: بسیج با حضور سرافرازانه خود توانستند پس از مدت کوتاهی در جبهه ها توازن قوا برقرار کنند.
5- حضور در تمامی صحنه های انقلاب: این نهاد انقلابی و مردمی به صورت پدیده ای مقطعی و زودگذر نیست بلکه نهادی ریشه دار در تمامی صحنه های انقلاب حضور دارد.
6- احترام ملت به بسیجیان: بسیجیان همواره نزد ملت ایران از احترام و مهر و دوستی خاصی برخوردار بوده اند که دلیل آن خدمتگذاری صادقانه آنها یافت.
7- بسیج پدیده ای انقلابی است.
8- ترویج فرهنگ بسیج و بسیجی: بسیجی انسان صبوری است و تلاش می کند با وظیفه شناسی خود این خصلت های بسیجی گونه را به دیگران بیاموزد.
9- بسیجیان در عرصه علم و دانش: بسیاری از پزشکان که به جبهه رفتند از بسیجیان بهره ها بردند و تحت تاثیر این اخلاص آنان خدمات ارزنده ای به جامعه پزشکی ارائه دادند.
10- تامین امنیت ملی: آنها با اشاعه فرهنگ معنویت بسیجی گونه از بروز بلایا و آفات جلوگیری می کنند.
11- بسیج پایدار و ماندنی است.
نتایج حاضل از واقعه:
مامویت های سنگین نیروهای بسیج در طول مبارزه با دشمنان خارجی و مزدوران داخلی همراه با روحیه ساده زیستی آنان را به دفعات مورد الطاف آن پیر سفر کرده قرارداد بطوریکه بارها کشور را مدیون فداکاری آنان دانست، بهترین پشتوانه مردم نظام اسلامی تشکیل بسیج است که رهبر انقلاب از آن به عنوان عظیم ترین، ارزشمندترین و ماندگارترین یادگار امام راحل یاد می کند.
از همان ابتدای تشکیل، بسیج می توانست نقش موثری در حمایت و پاسداری از اهداف
انقلاب اسلامی داشته باشد که به نسبت نوع حاکمیت و بی شبهه بودن آن برای مردم فعالیت هایش موثر بوده است.
لذا بسیج بعد از این حرکت و خلوصی که در دوران خودش داشت توانست از ابتدای جنگ نقش موثری را در جبهه ها ایفا کند که این نقش موثر از حضور نیروهای عمده و تکاور رزمنده اش در جبهه های جنگ گرفته تا پشتیبانی وسیع امکانات مادی مردمی از این کانال جبهه ها را بیش از پیش محکم تر کرد.
در حوادث طبیعی و بلایا حضور بسیجیان گره گشای مشکلات و مایه دلگرمی مردم و مسئولین بود مانند زلزله تاسف آور رودبار.
حضرت امام با آگاهی کامل از نقاط ضعف وقوت نظام ضمن تاکید بر ضرورت حضور بسیج درصحنه را برای دفاع فرهنگی انقلاب پیشنهاد کرد./انتهای پیام/
منبع: مرکز تحقیقات صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران